Ryby jsou sice někdy tučné, ale při hubnutí ideální
25. 3. 2007
Ryby jsou sice někdy tučné, ale při hubnutí ideální
Rybí maso je zdravé, i když obsahuje tuky |
Kuřecí maso je dobré, ale ryba je mnohdy ještě lepší volba. Nejenže může být stejně málo kalorická, ale i když má tuku přece jen o něco více, v její prospěch hraje jeho složení.Ryby mají jako jediné z mas výhodu, že v nich obsažený tuk často nevadí, ba naopak. Snad s výjimkou tuku zjevného, kterým se někdy obaluje i kapr.Rybí tuk svědčí srdci i mozku a nervům. Ryby navíc obsahují mnoho důležitých živin včetně kvalitních bílkovin. Kromě nich v rybách najdete vitaminy, D, A, B12 a jód. Odborníci na výživu proto jejich konzumaci doporučují nejen kvůli relativně nízké energetické hodnotě. A nemusí přitom jít jen o mořské ryby, protože mastné kyseliny omega-3, které chrání srdce a cévy, do těla dostanete, i když si dáte třeba uměle chované sladkovodní živočichy. Někdy však jdou rady lékařů trochu proti sobě - nejvíc má být těchto zdraví prospěšných látek v potravinách, jako je losos růžový, makrela, mořský pstruh či v tresčích játrech, které by se proto měly jíst dvakrát týdně. Na druhou stranu v sobě ryby a výrobky z nich skrývají zdravotní rizika. A to zejména těžké kovy, jako je rtuť a dioxiny, které se ukládají do těl mořských ryb z oblastí, jež jsou znečištěné průmyslovým odpadem. Větším rizikem jsou v tomto ohledu velké dravé ryby, ale i tak, pokud je jíte nejvýše jednou týdně, nic by se vám stát nemělo.
Energetické hodnoty rybího masaTreska - 300 Kj/100 g Kapr - 560 kJ/100 g Losos - 800 kJ/100 g Makrela -750 kJ/100 g Uzená makrela - 1050 kJ/100 g |
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář