Recepty z klasy
Recepty z klasy
Prokládané brambory
15 středně velkých brambor uvařených ve slupce a oloupaných, 2 cibule, 250 g klasa klobásy, 5 LŽ oleje, 2 lž drceného kmínu, 1 lž majoránky, 1 1/2 lž solčanky, 1 lž soli, 1/2 lž zázvoru, 1 lž mleté papriky, 2 š sójového nápoje, 1/2 lž soli, 2 LŽ hladké mouky, 2 LŽ nasekané petrželové natě.
1 š = jeden čajový šálek (1,8 dcl)
1 LŽ = 1 polévková lžíce
1 lž = 1 čajová lžička
Hlubší plech vymasti olejem a střídavě pokládej na plátky nakrájené brambory, klaso, cibuli a navrch znovu brambory. Obě vrstvy brambor ochuť uvedeným kořením, navrch pokapej olejem a ve vyhřáté troubě přikryté plechem peč asi 20 - 25 minut. Smíchej poslední 4 složky, odkryj plech a rovnoměrně polij po celém povrchu. Odkryté dopeč v troubě (asi 15 minut). (5 - 6 porcí)
Klaso na šťávě
2 1/2 LŽ oleje, 1 větší nakrájená cibule, 3 š nakrájeného klasy, 1 1/2 lž solčanky, 1/2 lž zázvoru, 4 stroužky česneku, 1/2 -1 LŽ hladké mouky, 2 1/2 š studené vody, 1 lž majoránky, petrželová nať.
1 š = jeden čajový šálek (1,8 dcl)
1 LŽ = 1 polévková lžíce
1 lž = 1 čajová lžička
Na oleji osmaž nakrájenou cibuli, přidej nakrájené klaso (podélně rozřízni na polovinu a příčně krájej na tenší plátky), koření (mimo majoránky) a společně smaž asi 3 minuty. Pak zasypej moukou, zamíchej. Za chvíli zalij vodou, převař, na mírném ohni vař 4 - 6 minut a dochuť majoránkou, podle potřeby solí. Hotové jídlo posyp nasekanou petrželovou natí. (3 - 4 porce)
Klaso na hrášku a kukuřici
1 š na nudle nakrájeného pórku, 2 LŽ oleje, 1 1/3 na půlkolečka nakrájeného klasy, 1/2 š zeleného (mraženého) hrášku, 1/2 š mražené kukuřice, 3/4 lž solčanky, 1/3 lž drceného kmínu, 1 lž sójové omáčky, 1 LŽ maizeny, 1 š studené vody.
1 š = jeden čajový šálek (1,8 dcl)
1 LŽ = 1 polévková lžíce
1 lž = 1 čajová lžička
Na oleji osmaž pórek (asi 2 minuty), přidej nakrájené klaso, za chvíli přidej hrášek a kukuřici. Dochuť a zasypej maizenou, promíchej a zalij studenou vodou. Rozmíchej, převař (vař asi 1 - 2 minuty) a odstav. (2 porce)
Vídeňský klaso guláš
300 g klasy (2 střívka), 1 velká cibule, 1 lž drceného kmínu, 1 větší paprika nakrájená na nudličky, 1 plná LŽ rajského protlaku, 2 LŽ polohrubé mouky, 1 lž mleté papriky, 3 š studené vody (množství přizpůsob podle potřeby), 1 lž solčanky, 3 - 4 stroužky česneku sůl, 1 lž majoránky, 1 větší cibule, hrubá mouka na obalení , 2 LŽ oleje.
1 š = jeden čajový šálek (1,8 dcl)
1 LŽ = 1 polévková lžíce
1 lž = 1 čajová lžička
Na oleji osmaž cibuli, přidej nakrájenou papriku, kmín, rajský protlak a společně smaž. Zasypej moukou, zamíchej, přidej mletou papriku a zalij vodou, Rozmíchej a nech přejít varem, vař do požadovaného zhoustnutí, pak ochuť solčankou, solí, majoránkou a česnekem. Při podávání posyp na kolečka nakrájenou cibulí, obalenou v mouce a osmaženou na oleji. (4 porce)
Pečená klaso jehla
1 klaso klobása (nakrájej na silnější plátky), 1 cibule (rozeber na plátky), 2 brambory uvařené v slupce, oloupané a nakrájené na silnější plátky, olej, solčanka.
Na kovovou jehlu napichuj střídavě klaso, plátek cibule a plátek brambor. Posyp solčankou a opeč ze všech stran na oleji (pod pokličkou). (1 porce)